Výsek (tvarový)

Všechny tiskoviny, které nemají obdélníkový (pravoúhlý) tvar a nelze je oříznout standardní cestou se musí z papíru vysekávat. Jedná se zejména o desky s chlopněmi, tiskoviny pro podporu prodeje - samolepky, poutače, vizitky s kulatými rohy apod.

Pro výsek se musí zhotovit výseková raznice. Ve výsekovém lisu se raznice přitlačí na papír a vysekne se požadovaný tvar.

omega replica  

Panerai Replica Watches  

Kromě papíru (prakticky všech druhů) je možno vysekávat i např. tenké PVC, samolepicí materiály. Lépe se vysekávají papíry vyšší plošné hmotnosti.

Technologie výseku je buď plošná, nebo válcová.

Technologie plošného výseku

1/ Příklopový výsekový lis

V tomto lisu se na jednu část (stacionární, nepohyblivou) upne raznice (svisle) a do druhé části se postupně vkládá vysekávaný materiál. Část fausse montre rolex s materiálem je pohyblivá a přitlačuje (příklápí - proto tzv. příklop) se na upnutou raznici a tím dochází k výseku. Materiál se vkládá (i vyseknutý vykládá) ručně a tudíž je maximální hodinový výkon v řádu stovek kusů. Tato technologie je určena pro menší náklady a lépe si poradí i s tenkými materiály.

2/ Výsekový automat

Tento stroj je vybaven nakladačem materiálu (postupně pomocí savek nabírá ze stohu papíru archy a vkládá je do automatu). Nenakládá se tedy ručně, ale celý pohyb materiálu je řešen automatem. Raznice je upnutá vodorovně. Podávací zařízení na raznici posune arch materiálu a lis přitlačí materiál na raznici vertikálně (shora dolů). Vykládací zařízení vyseknoutou tiskovinu vyjme ze stroje a ukládá opět do stohů.

Tato technologie je vhodná pro vyšší náklady tiskovin. Hodinová produkce se pohybuje v tisících kusech. Je vhodná zejména pro výsek obalových materiálů - krabic pro potraviny a výrobky.

Válcový výsek

Pro výsek tiskovin v rolových návinech - nejčastěji samolepky tištěné flexotiskem se používá válcový (rotační) výsek. Výsekový nástroj je válcový a současně s průchodem materiálu se otáčí a "vykrajuje" motivy z procházejícího materiálu.

 


Zpět

© www.didottisk.cz