RGB

Barevný model RGB (červená-zelená-modrá) je způsob míchání barev používaný ve všech monitorech a projektorech (monitory, skenery, digitální fotoaparáty).

Jde o míchání vyzařovaného světla, tudíž nepotřebuje vnější světlo (monitor zobrazuje i v naprosté tmě) na rozdíl např od CMYK modelu, kde barevnost vnímáme díky bílé (světlé) podložce.

fake watches

Každý odstín barvy je udán intenzitou (též mohutností) tří základních barev – komponent (červené - red, zelené – green a modré – blue, odtud RGB).

Každá z barev RGB může nabýt hodnot 0 - 255.

0, 0, 0 - černá Vacheron Constantin Replica

255, 255, 255 - bílá

0, 255, 255 - azurová; 255, 0, 255 - purpurová, 255, 255, 0 - žlutá (viz CMYK)

Převod barev z modelu RGB do modelu CMYK (např. fotografie z digitálních fotoaparátů, nebo skenerů) je vždy komplikovaný a není beze ztrát. Model RGB je schopen zobrazit 16,7 milionů odstínů barev, model CMYK (při použití ofsetového tisku) něco přes 60000 odstínů. Barvy ležící mimo tuto zobrazitelnou oblast se musí nějak upravit (interpolovat), aby šly zobrazit. Proto jsou některé syté barvy v modelu RGB po převodu do modelu CMYK zesláblé (nezářivé, zašedlé). Typické je to pro modré barvy.

V oblasti polygrafie mají barvy RGB (jejich složení) význam pouze pro webdesign.breguet replica watches Monitor používá RGB barvy a proto je nutno tyto barvy používat při programování webových stránek pro správné zobrazení požadovaného odstínu.


Zpět

© www.didottisk.cz