Sítotisk

Sítotisk (též šablonový tisk, průstisk) se používá pro tisk samolepek, potisk textilu, kovu i pro dotisk na již hotové výrobky - tašky, krabice. Tisky jsou velmi odolné a trvanlivé.

replica horloges

Princip sítotisku je založen na protlačování barvy skrze síto na podložku. Síto je pravidelná silonová síťka, na kterou je nanesena fotografická vrstva. Na fotocitlivou vrstvu položíme film s požadovaným motivem (sítotisk jako jedna z mála technologií stále využívá osvitových jednotek na film) a osvítíme. Místa nezakrytá motivem z filmu se světlem vytvrdí, místa přikrytá se při vyvolání vyplaví.

V síťce tak vzniknou dírky,farLeftwatch.org kudy můžeme protlačit barvu a vytvořit na podkladu požadovaný motiv. Podle požadované jemnosti motivů se používají různě husté síťky.

Ze všech tiskových technologií nanášíme při sítotisku na podložku nejsilnější vrstvu barvy. Barva tím výborně kryje podkladovou barvu materiálu a je velmi odolná vůči oděru i povětrnostním vlivům.

Sítotisk je primárně určen pro tisk přímými barvami (Pantone).

Lze tisknout i soutiskem pomocí barev CMYK, ale kvalita tisku je omezená (díky minimální velikosti oka síta, kterou ještě protlačíme barvu). Pro velkoformátové aplikace je kvalita dostačující.

Technologické varianty sítotisku

1/ Plošný sítotisk

Do ručních strojů (příp. poloautomatů, třičvrtěautomatů, automatů) se pod připevněné síto (které se nadzvedává) vkládá potiskovaný předmět. Po přitlačení se na něj průtlakem přes síto nanese barva.

Nejčastější aplikace - samolepky ze samolepicích fólií (barevných i průhledných), dotisk na ploché nepravidelné výrobky - "igelitové" tašky, krabice, textil apod.

Lze potiskovat i PVC desky, dřevo, sklo, plexisklo apod. (speciální barvy).

Sítotisk je jedinou technikou, kterou lze potisknout tmavý (tmavě modrý, černý) grafický karton. Používá se pro speciální obálky brožur, vizitky, pozvánky apod.

Pro větší náklady (případně vícebarevné) tisk zejména textilu (triček) se používají tzv. karuselové strojů.

2/ Rotační sítotisk

Používá se pro tisk motivů na nerovné (válcové) povrchy. Využívá se převážně pro potisk reklamních předmětů (např. hrnků).

3/ velkoformátový sítotisk

Používá se pro plnobarevný reklamní tisk velkého formátu. Formát tisku může být až 180 x 140 cm. Používá se pro tisk billboardů ve středních nákladech (desítky kusů). Často se používá pro tisk aplikací pro podporu prodeje - panely, postavy, stojany apod. Potiskne řadu materiálů - papíry, kartony a vlnité lepenky, vinylové samolepící a další folie anebo plastové, sendvičové a podobné desky. www.parsin.me


Zpět

© www.didottisk.cz