Natírané papíry (křídové papíry)

Natírané (křídové) papíry jsou nejběžnější skupinou papírů používaných pro plnobarevný tisk. Umožňují nejvyšší možnou kvalitu podání barev. Hodí se pro všechny druhy tiskovin - letáky, plakáty, katalogy, brožury, knihy apod.

Jedná se o papíry s uzavřeným (neporézním) povrchem, na nichž barva zasychá povrchově. Tím, že se barva téměř nevsakuje, umožní papír docílit velmi jasného a kontrastního (ostrého) obrazu. Natírané papíry umožňuji i velmi přesné podání barev (shodu tisku se zdrojovými daty).

Natírané papíry mají minimální nárůst tiskového bodu. Křídové papíry se vyrábějí lesklé, matné a polomatné.

Křídové papíry jsou optimálním řešením pro tiskoviny, které obsahují velké množství barevných obrázků. Pro "nekomerční" oblast (umělecké katalogy, fotografické katalogy) se používá téměř výhradně matná křída. Pro "komerční" oblast (např. katalogy výrobků) se často používá i lesklá křída (barvy jsou jasnější, zářivější).

rolex replica

Tisk na matných křídách schne déle, než na lesklých. Na matné křídy se díky tomu častěji aplikuje tiskový lak.

Křídový papír se dodává v arších a to v několika různých formátech - nejčastěji B1 (700 x 1000 mm), 480 x 650 mm apod. Plošná hmotnost se pohybuje od 70 g/m2 až po 350 g /m2.

Výhody - křídový papír je v dobrém slova smyslu standardní papír s výborným podáním barev. Díky častému užívání (velké objemy) je orologi replica i cenově přístupný. Dá se výborně strojově lakovat, laminovat, UV lakovat.

Nevýhody - většina standardních křídových papírů má mírně nižší bělost (papír budí dojem mírné nažloutlosti). Tím, že barva zasychá na povrchu, je proces zasychání delší (někdy i několik dnů), než např. na nenatíraných (ofsetových papírech). Schnutí je závislé i na povětrnostních podmínkách (pokud je vysoká vzdušná vlhkost, tisk schne déle). Musí se tedy čekat, než přejdeme k následujícímu knihařskému zpracování (hrozí rozmazání tisku při manipulaci s tiskovými archy).

Výroba papíru

Na papírenském stroji vznikne základní jádro papíru (podložka). Poté se na tuto podložku aplikuje nátěr (anglicky Coating) emulze složené z pigmentů, jakými jsou například křída, či hlinka. Papíry se podle požadavků na výslednou kvalitu natírají jednou až třikrát.

Papíry se mohou natírat oboustranně - standardní křídové papíry, nebo jednostranně - pohlednicové kartony.


Zpět

© www.didottisk.cz