Skládání - falcování

Skládání (běžně nazývané falcování) následuje většinou jako první navazující knihařská operace po tisku. Potištěné (nesložené) archy tak připravujeme na další knihařské zpracování vazbou (V1, V2, V4, V8).

Variant skládání existuje velká řada. Odpovídá následnému využití případně navazujícímu knihařskému zpracování.

replica rolex

Pro skládaní archů papíru se používá skládací stroj, neboli falcovačka. Papír je v tomto stroji různými způsoby překládán do výsledného požadovaného tvaru. Stroje mají rozdílnou konstrukci a podle ní jsou schopny dosáhnout několika podélných i příčných lomů. Liší se také maximálním možným formátem archu, který jsou schopny složit.

Skládání se používá:

1/ jako výsledná úprava polygrafického výrobku – přeložení letáku do výsledného tvaru – jeden lom (na ½), 2 lomy (na 1/3), 3 lomy (na ¼), 4 lomy (na 1/5). Při dvou a více lomech je možno leták postupně skládat do sebe „zabalovačka“, nebo skládat nike outlet jako „harmonika“

2/ příprava papíru před finálním knihařským zpracování – vazbou. Papír se skládá tzv. křížovým lomem do složek, které se následně vkládají do sebe, nebo vedel sebe (vazby V1, V2, V4, V8).

Strojově lze skládat papíry do plošné hmotnosti (gramáže) 170g/m2. Gramáž 200 g/m2 je hraniční a u některých typů papíru může docházet k praskání v lomu. Při vyšších gramážích než 200 g/m2 je praskání orologi replica italia v lomu téměř jisté. Pro tyto gramáže je nutno použít technologie rýhování a teprve poté následného skládání.

Čeho se vyvarovat:

- pokud je tiskovina ve hřbetě „hodně barevná“, má barva v ohybu tendenci praskat. Je pak vhodné použít povrchovou úpravu, nejlépe laminaci archovou.

- skládání archů s nedostatečně zaslou barvou - často dojde k rozmazání barvy.


Zpět

© www.didottisk.cz