Ofsetový tisk rotační

Ofsetový rotační tisk ("rotačka") je určen pro vyšší náklady tiskovin, zejména periodicky se opakujících - časopisů, tiskovin netrvalého charakteru (nabídky obchodních řetězců apod.). Je ho možno taktéž využít pro vyšší náklady brožur, katalogů, apod. (řádově od 10000 ks výše).

Princip tisku (přenosu barvy na papír přes ofsetovou gumu) je stejný, jako u ofsetového tisk archového.

Místo archů papíru se používá papír v rolích. Tato úprava papíru umožňuje dosahovat vysoké rychlosti tisku - 35-40 tisíc obratů (oboustranných tisků) za hodinu. To je cca 3x větší rychlost než u archového tisku.

rolex replica

Tiskové stroje mají různou šířku potiskované role papíru. Šířka může dosáhnout i téměř dvou metrů. To umožní využít velkou tiskovou plochu a "poskládat" na roli papíru najednou mnoho stránek - 32, 48, 64 apod. Při jednom průchodu strojem tedy může vzniknou celá tiskovina (např. časopis).

Aby byla celá výroba efektivní (využita vysoká rychlost tisku),www.watchesgiftguide.com jsou rotačky doplněné on-line knihařským zpracováním. Na tiskové stroje jsou přímo napojena různá zařízení pro skládání archů. Některé typy umí určitý rozsah (8, 12, 16 stran) slepit ve hřbetě (vazba V1 - lepená), čímž vznikne jedním průchodem zcela hotová tiskovina - brožura.

Dosažitelná kvalita tisku replica orologi se blíží kvalitě ofetového archového tisku.

V rotačním tisku se používajív podstatě tři druhy papíru:

1/ SC (dřevitý nenatíraný papír). Vysoce hlazené papíry s plošnou hmotností cca 50 g/m2. Papíry jsou nasákavé (a tím rozměrově nestálé) a neumožňují nejvyšší kvalitu tisku. Používají se pro "rychloobrátkové" tiskoviny - nabídky obchodních řetězců apod.

2/ LWC (natírané dřevité papíry) většinou s jedním nátěrem. Plošná hmotnost 60 - 90 g/m2. Svými vlastnostmi se přibližují křídovým papírům. Nátěr umožňuje vyšší kvalitu  tisku a používá se zejméně pro časopisy, brožury apod.

3/ Křídové papíry (dřevité, vícekrát natírané papíry). Umožňují nejvyšší kvalitu tisku. Díky nátěrům jsou málo nasákavé disfraces cosplay a tím při tisku rozměrově stálé. Umožňují kvalitní soutisk barev. Plošná hmotnost 80 - 100 g/m2. Vhodné pro maximální kvalitu tisku katalogů, brožur, časopisů apod.

Výhody rotačního ofsetového tisku

- velice rychlý tisk (UV sušení barev umožňuje prakticky okamžité použití tiskoviny)

- příznivá cena ve vyšších nákladech (desítky tisíc kusů)

Nevýhody

- drahá tisková příprava stroje - nehodí se pro nižší náklady

- omezená škála tiskových papírů (typů i plošných hmotností)


Zpět

© www.didottisk.cz