Maloformátový digitální tisk

Technologie MDT (maloformátový digitální tisk) je vhodná pro tisk běžných druhů tiskovin v malých nákladech - vizitek, pozvánek, letáků, brožur apod.

replica watches uk

Tato technologie tisku vznikla, aby doplnila ofsetový tisk archový v oblasti, kde je neekonomický. Ve většině případů je omezena max. formátem papíru A3++ (320 x 450 mm).

Základní principy technologií MDT

1/ Laserový (elektrostatický) tisk

Princip běžné laserové tiskárny, nebo kopírky (xerografie).

Laserový paprsek vykreslí obraz na světlocitlivý válec. Přenášený toner (práškový nebo tekutý) se přenese pouze na laserem osvícená míst. Po přenesení z válce na potiskovaný materiál se obraz tepelně fixuje.

replica uhren schweiz  

Tyto (barevné) technologie používají standardní sadu barev CMYK.

Nabídka potisknutelných materiálů je poměrně omezená.

V principu lze použít pouze materiály,panerai replica které jsou schopné elektrostatického přenosu tonerů (přijmou barvu). Jedná se tedy o materiály, které musí výrobci speciálně upravovat pro tuto technologii tisku (speciální nátěr, tzv. coating).

V základní sadě se používají polomatné a matné papíry vzhledově podobné natíraným papírům (křídovým papírům). V omezené míře existují i speciální grafické papíry a kartony (strukturované).

Výhody

- výhody - rychlost - operativnost (nevyžaduje schnutí tiskové barvy)

- ekonomičnost v malých nákladech.

Nevýhody

- velmi omezený rozsah použitelných typů materiálů (papírů).

2/ inkoustová technologie tisku (inkjet)

Obraz na podložku se nanáší prostřednictvím drobných kapek barvy (ink) po průchodu tiskovými hlavami. Tato technologie umožňuje ke standardním barvám CMYK přidat ještě doplňkové barvy - např. LC a LM (Light Cyan - světlá azurová, LM - Light Magenta - světlá purpurová), které umožní výrazně rozšířit barevný gamut (rozsah barev) tisku (tiskárna je tedy potom šestibarvová - 6 tiskových hlav).

Výhodou této technologie je možnost velmi precizní barevné kalibrace (barevné nastavení tiskárny). Tato přesná kalibrace umožňuje využití inkjet tiskáren (za použití specializovaného softwaru) pro výrobu kontrolních digitálních nátisků (případně k tisku fotografií – fototiskárny).

Tyto tiskárny jsou také schopny potisknout daleko větší škálu materiálů (i reliéfní speciální grafické papíry).

Výhody

- velmi přesné barevné nastavení

- co "projde", to potisknu (pokud je schopen materiál vsakování inkoustu)

Nevýhody

- inkousty jsou většinou dražší,fakeswiss.com než tonery

- obraz je fixován pouze zaschnutím

Produkty vytištění pomocí maloformátového digitálního tisku lze standardně (s jistými omezeními) upravovat povrchově (laminace) a knihařsky (rýhování, perforace, skládání - falcování, tvarový výsek).

Vytištěné stránky je možno následně svázat a vyrvořit např. brožuru (V1 - šitá vazba, V2 - lepená vazba, kroužková vazba).


Zpět

© www.didottisk.cz