Barevný gamut

Barevný gamut popisuje, jaké barvy je dané zařízení schopno zobrazit (dosažitelný rozsah), případně zaznamenat (počítačový monitor, ofsetový tiskový stroj, barevná inkoustová tiskárna, velkoformátový tiskový plotr apod.).

Pokud se barva v daném barevném prostoru nemůže zobrazit, je takzvaně "mimo gamut". Například čistá červená, která je obsažená v barevném modelu RGB, je mimo gamut v barevném prostoru CMYK.

Snaha o rozšíření barevného gamutu v modelu CMYK při tisku vedla k různým řešením u různých technologií.

Ofsetový tisk - zde se experimentuje s tzv. HEXACHROMEM. Základní tiskové barvy CMYK jsou doplněny dvěma speciálními barvami - oranžovou a zelenou. V odstínech těchto barev je pak barevný rozsah mnohem větší. V našich podmínkám se stále jedná spíše o experiment.

Velkoformátový digitální tisk - základní CMYK barvy byly rozšířeny o dvě nové - Lc (light cyan - světlá azurová) a Lm (light magenta - světlá purpurová).

fake uhren

Toto řešení umožňuje kvalitnější tisk barevných přechodů, světlých barev, pleťových barev apod. Ve velkoformátovém tisku je dnes již rozšíření na šest barev standardem. Existují i vícebarevné tiskárny (8, 12 barev), které jsou určeny pro speciální využití např. ve fotografii.


Zpět

© www.didottisk.cz