Speciální grafické papíry a kartony

Speciální grafické kartony se používají jak pro drobné firemní tiskoviny - vizitky, dopisní papíry, obálky, komplimentní karty, pozvánky, novoročenky, tak i pro luxusní tiskoviny - desky s chlopněmi, obálky brožur, katalogů.

Vyrábí se v různých barvách. Povch bývá buď hladký, nebo strukturovaný. Struktura je pravidelná a má různý tvar (čárky, drobné prohlubeniny, plátno, žebrování apod). Struktura vzniká ražením při výrobě do hladkého papíru.

Povrch papíru je nenatíraný - přírodní, porézní. V tisku se chová podobně, jako ofsetový papír. Papír hodně replicas de relojes españa saje barvu a má velký nárůst tiskového bodu. Není tedy příliš vhodný pro tisk obrázků - obrázky nejsou ostré a mají potlačené barvy. V některých případech se ale tento efekt volí záměrně (u některých luxusních tiskovin).

Plošné hmotnosti speciálních papírů se pohybují od 80 g/m2 do 350 g/m2.

Speciální papíry v mnoha případech výrobce koncipuje tak, aby jejich nabídkou obsáhl základní sadu firemních tiskovin - dopisní papíry, vizitky, obálky (většinou DL, C5, C4)

Výhody - speciální papíry mají vysokou estetickou hodnotu a hodí se pro nadstandardní tiskoviny. Tisková barva dobře zasychá.

Nevýhody - vysoká cena (několikanásobek ceny křídových i ofsetových papírů). Pokud některý druh nesplňuje obchodní očekávání výrobce, rozhodne se ho přestat vyrábět (nepříjemné, pokud je na tomto druhu postavený firemní styl společnosti).


Zpět

© www.didottisk.cz