Obalové materiály (papíry)

Obalové materiály se používají na výrobu různých druhů obalů. Jedná se zejména o potištěné krabice na potraviny, krabičky, luxusní krabice a o přepravní (transportní) krabice.

Základní dělení obalových materiálů:

1/ natírané kartony - skládačkové (recyklované / nerecyklované) kartony, někdy se označují GT či GD. Používají se pro výrobu potravinářských obalů - krabic.

2/ hladké (plné) lepenky - používají se pro výrobu odolných obalů. Typickým výrobkem je obálka knih s pevnou vazbou V8. Dále se používá pro luxusní obaly, puzzle apod.

3/ vlnité lepenky - vlnité lepenky jsou vícevrstvé obalové materiály určené pro výrobu přepravních beden a obalů.

Natírané kartony

a/ natírané kartony z přírodního vlákna - pro svoji hygienickou nezávadnost se hodí pro potraviny, pochutiny, cigarety apod. Existují bělené, nebělené, bílo-bílé (GC1), bílo-béžové (GC2).

b/ natírané kartony - recyklovaná vlákna - mají střední vrstvu z recyklovaných vláken. Vyrábějí se bílo-bílé, bílo-šedé, bílo-béžové, bílo-světlé, bílo-hnědé.

Natírané kartony se vyrábějí v plošných hmotnostech 250 – 700 g/m2. Dodávají se nejčastěji ve formátu B1.

Hladké lepenky

a/ šedé knihařské a strojní lepenky (GK) - jsou velmi pevné a tuhé. Vyrábějí se z nich obaly knih, displeje, luxusní obaly, puzzle.

b/ kašírované lepenky - vyrábějí se ze strojních, knihařských, nebo dřevitých lepenek. Na vnitřní jádrose jednostranně, nebo oboustranně lepí různé druhy papírů, nebo kartonů. Používají se pro ysl tasche türkei výrobu luxusních obalů, obalů na mražené a mastné potraviny.

Vlnité lepenky

Tento typ lepenky se nejvíce používá pro výrobu kartonáže - přepravních obalů (krabic). Vyrábí se z recyklovaného materiálu. Vlnité lepenky se skládají z různého množství vrstev. Čím více vrstev, tím je kartonáž pevnější a tužší.

Standardní vlnitá lepenka má dvě vnější vrstvy ploché a mezi nimi je nalepen zvlněný materiál. Existuje speciální druh lepenky, který má pouze jednu rovnou stranu, na kterou je nalepena vlnitá část - otevřená vlna. Používá se pro velmi estetické tiskoviny - dárkové a jiné krabičky.

 

http://www.europapier.com/cz/service/tips/commonboards

www.ttw-clone.org  

 


Zpět

© www.didottisk.cz