Laminace archová

Archová laminace slouží k zušlechtění různých druhů tiskovin - desek s chlopněmi, obálek katalogů apod. Laminace nejen zvýší estetickou hodnotu tiskoviny, ale i zásadně zvýší mechanickou ochranu tiskoviny. Základními dělení laminace - lesklá a matná.

Při laminaci se povrch tiskoviny pokryje velmi tenkou polypropylenovou, nebo polyesterovou  fólií. Folie se na tiskovinu aplikuje pomocí tenké vrstvy disperzního lepidla. Lepidlo je v tenké vrstvě naneseno na tiskovinu a poté se na ní pomocí přítlačného válce přilepí laminovací fólie (postupně se při průchodu archů odvíjí z role).

Laminace je optimálním ochranným řešením pro všechny mechanicky namáhané tiskoviny - desky s chlopněmi, brožury a katalogy (resp. jejich obálky).

Technolgické varianty laminace

Laminace za studena

Tato laminace probíhá za běžné pokojové teploty. Lepidlo pak pod fólií postupně prosychá několik hodin.

Nevýhoda - díky delšímu prosychání vidíme přesný výsledek (výslednou kvalitu) až po několika hodinách, kdy lepidlo vyschne. Při schnutí se mohou utvořit pod fólii drobné bublinky. Schnutím se prodlužeje doba, kdy můžeme tiskovinu následně zpracovávat.

Laminace za tepla

Tato laminace je technicky schodná s laminací za studena, "pouze" probíhá za teploty cca 110 st.C.

Lepidlo lépe a podstatně rychleji usychá. Výsledek vidíme okamžitě. Rychlé zaschnutí lepidla minimalizuje riziko vzniku bublinek. Výsledek je kvalitnější, než u laminace za studena a navíc můžeme tiskovinu okamžitě dál zpracovávat (např. výsekem).

Laminace za tepla je vhodná zejména pokud je arch potištěn jednolitou velkou plochou tmavých barev (např. celotmavěmodré desky s chlopněmi). Laminace je ale o něco nákladnější než ve "studené" verzi.

Laminace je vhodná pouze pro natírané (křídové) papíry.

rolex replica

Zcela nevhodná je pro nenatírané papíry i pro speciální grafické kartony.

 

 

 


Zpět

© www.didottisk.cz