Tisková sestava

Pokud se nám tiskovina vejde na tiskový arch více než jednou (má menší formát, než je formát tiskového archu) je potřeba vytvořit tiskovou sestavu.

V polygrafii se tomuto úkonu říká "vyřazení na arch". Cílem je maximální využití tiskového archu. Tím eliminujeme na nutné minimum počet archů, které musíme vytisknout.

Tento proces směřuje k maximalizaci ekonomické efektivity výroby - za použití co nejmenšího množství potřebného papíru vytisknout zakázku za co nejkratší čas.

Nejčastěji se tak děje u drobných tiskovin, např. vizitek. Tiskovou sestavu není možno vždy sestavit zcela optimálně, "beze zbytku". Ve výsledku může dojít k určitému odpadu papíru. Při sestavování tiskové sestavy je možno kombinovat i druhy, které nemají být ve stejném nákladu. Tato situace se řeší tak, že druhy s vyšším nákladem jsou v tiskové sestavě vícekrát.

Příklad 1 (optimální - "beze zbytku")

Formát tiskového archu B4, 6 druhů vizitek po 100 ks, 3 druhy vizitek po 200 ks (celkem tedy 9 druhů vizitek), formát vizitek - 90 x 50 mm, tisk není na spadávku.

V tomto případě jsme vizitky poskládali na tiskový arch optimálně - přesně jsme vyplnili tiskový arch.

 

Příklad 2 (se "zbytkem")

Formát tiskového archu B4, 4 druhy vizitek po 200 ks, 3 druhy vizitek po 100 ks (celkem tedy 7 druhů vizitek), formát vizitek - 90 x 50 mm, tisk není na spadávku.

V tomto případě nám zůstává jedno místo neobsazeno. Ekonomická ztráta (vyhození jednoho nepotištěného políčka) je minimální a není nutné se jí zabývat. Je samozřejmě možno na tuto pozici doplnit další vizitku, případně zvýšit náklad některé stávající (umístit jí vícekrát do sestavy).

Tato činnost (tzn. vyřazování do archu) se dnes v drtivé většině odehrává v tiskárně. Software pro ovládání zařízení CTP má ve většině případů tuto funkci k dispozici a pro obsluhu je to velmi jednoduchá rutinní práce.

Před vlastním tiskem se tato rozvaha řeší pro maximální efektivní využití tiskového archu a tím minimalizaci potřebného množství papíru. Pokud se pro tisk požívá ofsetový, nebo křídový papír, nemá tato úvaha zásadní ekonomický dopad. Pokud používáme speciální grafické papíry a kartony, může být úspora významná.

rolex oder breitling cellini rolex replica uhren hohe qualität lang und söhne beste hublot replica uhren replica uhren aus deutschland replica uhren deutschland test tag heuer carrera replica lange und söhne glashütte johannes lünette erfurt


Zpět

© www.didottisk.cz